Το site μας είναι έτοιμο να σας ξεναγήσει σε απολαυστικές περιπλανήσεις καφέ.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Υπέρ και Κατά της κατανάλωσης καφέ

Σίγουρα αν αυτό το θέμα το θέσουμε σε πολλούς θα ακουστούν πάρα πολλές απόψεις. Το σίγουρο είναι ότι μερικοί άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στην καφεΐνη θα πρέπει να μην πίνουν καθόλου καφέ ή κάποιο από τα παράγωγα του. Υπάρχει βέβαια και ο αντίποδας που θέλει κάποιους να πίνουν υπερβολικές ποσότητες και να μην τους πειράζει καθόλου. Για τους περισσότερους θα έλεγα ότι ταιριάζει το “παν μέτρον άριστον”.
Έχουν γίνει πολλές έρευνες και για τα οφέλη και για τα αρνητικά του καφέ και ενώ οι περισσότεροι εστιάζουν στην καφεΐνη, ξεχνούν ότι δεν είναι το μόνο συστατικό του καφέ.
Μερικά από τα κατά και τα υπέρ παρατίθενται παρακάτω:

Κατά:

· Ο καφές επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και δίνει την εντολή για παραγωγή αδρεναλίνης στα επινεφρίδια με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ενέργεια, επαγρύπνηση, μεγαλύτερη συνειδητοποίηση, αλλά μπορεί με το τέλος της επίδρασης να έχουμε μεγάλη πτώση και να χρειαζόμαστε συνεχείς ποσότητες για να παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα.
· Παρόλο που ο καφές δεν έχει συνδεθεί ποτέ με τον καρκίνο, περιέχει κάποιες χαρακτηρισμένες καρκινογόνες ουσίες όπως η καφεΐνη και άλλες ουσίες που παράγονται από την υψηλή θερμοκρασία του καβουρντίσματος όπως creosote, pymdine, tars (ελαιούχα προϊόντα πίσσας που βγαίνουν στον κόκκο σε πολύ ψήσιμο), και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, που αποτελούν προϊόντα καύσης οργανικής ύλης.
· Η καφεΐνη μπλοκάρει την παραγωγή της αδενοσίνης, ορμόνης που εκκρίνει ο εγκέφαλος και προκαλεί ηρεμία.
· Ανεβαίνουν τα επίπεδα της ορμόνης cortisol που είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει την πίεση του αίματος με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη κυκλοφορία και την συστολή των αιμοφόρων αγγείων.
· Το συκώτι στα έμβρυα και στα νεογνά δεν μπορεί να μεταβολίσει την καφεΐνη που μπορεί να κυκλοφορεί στο αίμα τους μέχρι και τέσσερις ημέρες προκαλώντας αϋπνία και οξυθυμία.
· Ο καφές έχει συνδεθεί με προωρότητα στις γεννήσεις, λιποβαρή βρέφη, ατέλειες γέννησης, αποβολές, ανικανότητα σύλληψης και υποκινητικότητα στο σπέρμα.
· Πολλές από τις χημικές ουσίες του καφέ επικάθονται στα τοιχώματα του στομαχιού προκαλώντας αύξηση της παραγωγής των στομαχικών υγρών και πεπτικές διαταραχές.
· Ο καφές έχει μεγάλα ποσοστά βιταμίνης Κ που προκαλεί θρόμβωση στο αίμα και είναι κακός για τους ανθρώπους που έχουν ευαισθησία για καρδιακά νοσήματα, έμφραγμα, εγκεφαλικό και καρδιακή ανακοπή.
· Μειώνει την ποσότητα όσο και την ποιότητα του ύπνου.
· Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους διαβητικούς (τύπου 2) μετά από γεύμα.
· Ο καφές διεγείρει τα έντερα με αποτέλεσμα την μικρότερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
· Ο καφές εμποδίζει την απορρόφηση ουσιαστικών ανόργανων αλάτων και βιταμινών όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το σίδηρο, το κάλιο και η βιταμίνη Β.
· Ο καφές συμβάλει στην τερηδόνα στα δόντια.
· Ο καφές είναι διουρητικός με αποτέλεσμα την απώλεια βιταμινών και αλάτων από την ούρηση.
· Η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει την οστεοπόρωση με τη διύλιση του ασβεστίου από τα κόκαλα.
· Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την ενδοφθάλμια πίεση στα άτομα με γλαύκωμα.
· Ο καφές μπορεί να παρεμποδίσει τα επίπεδα χοληστερόλης με την εμπόδιση του φολικού οξέως και των βιταμινών Β6 και Β12.
· Επιδεινώνει την κατάσταση του stress στους ανθρώπους που πίνουν καθημερινά.


Υπέρ:

· Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αντικρούουν τους περισσότερους εάν όχι όλους τους παραπάνω λόγους που δίνουν αρνητικά αποτελέσματα.
· Πολλές από τις παλιές μελέτες δεν λαμβάνουν υπ’ όψη την κατανάλωση καπνού που διαφοροποιεί τα αποτελέσματα, επίσης το τι καφέ έπιναν οι άνθρωποι των μετρήσεων αν σκεφτούμε ότι μέχρι το 1975 οι περισσότεροι έπιναν αφιλτράριστο καφέ ενώ μετά, τα φίλτρα κρατούσαν το μεγαλύτερο μέρος από τις χημικές ουσίες έχοντας καλύτερα αποτελέσματα.
· Οι πρώτες φινλανδικές μελέτες έδειχναν ότι αυτοί που καταναλώνουν βρασμένο καφέ είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας ενώ οι τελευταίες με τον καφέ να μην φτάνει στα επίπεδα βρασμού, αναιρούν τις προηγούμενες.
· Η καφεΐνη αυξάνει την διανοητική δραστηριότητα όταν βαριόμαστε ή είμαστε κουρασμένοι.
· Η καφεΐνη επιταχύνει τον μεταβολισμό όταν αθλούμαστε συντηρώντας το γλυκογόνο και την γλυκόζη με αποτέλεσμα την διατήρηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου με την παράλληλη μείωση της αίσθησης της πείνας.
· Η καφεΐνη αποτρέπει την κρυστάλλωση της χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στην χολή.
· Ο καφές έχει μια προστατευτική επίδραση κατά της κύρωσης του ύπατος.
· Ο καφές έχει δράση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω της ουσίας methylpyridinium που παράγεται με το καβούρντισμα.
· Ο καφές έχει τέσσερις φορές πιο πολλά αντιοξειδωτικά από το τσάι και μπορεί να μειώσει την επίπτωση του Parkinson. Μπορεί να είναι ένα άριστο καταπραϋντικό και να μειώσει την απώλεια μνήμης.
· Η θεοφυλλίνη στον καφέ μπορεί να προστατέψει ενάντια στο άσθμα.
· Η καφεΐνη διαστέλλει τις αρτηρίες του εγκεφάλου και μπορεί να αντιμετωπίσει τις ημικρανίες. (Μπορεί επίσης να τις δημιουργήσει.)
· Με την διουρητική του ικανότητα ο καφές μπορεί να μειώσει την συγκέντρωση πέτρας στα νεφρά. Επίσης να ελαττώσει την εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους καπνιστές.
· Μπορεί να μειώσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 με το μαγνήσιο και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει.
· Ο καφές έχει την δυνατότητα να μειώνει την απελευθέρωση της ισταμίνης από τα κύτταρα των ιστών έχοντας αντιαλλεργικές ιδιότητες.


Συμπέρασμα:

· Προτιμήστε τον οργανικό καφέ για να αποφύγετε τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα καθώς και τα χημικά λιπάσματα.
· Αν πίνετε Decaffeine προτιμείστε την Ελβετική μέθοδο που θεωρείτε καλύτερη γιατί δεν χρησιμοποιεί χημικές ουσίες.
· Εάν χρησιμοποιείτε χάρτινα φίλτρα, πάρτε τα αλεύκαντα για να αποφύγετε το χλώριο των λευκών φίλτρων.
· Χρησιμοποιείστε ποικιλίες Arabica αντί για Canephora που έχουν λιγότερη καφεΐνη.
· Προτιμήστε τους τρόπους παρασκευής που έχουν λιγότερη επαφή του καφέ με το νερό, πχ Espresso, για την λήψη λιγότερης καφεΐνης και περισσότερης γεύσης.
· Μην πίνετε καφέ αν είστε έγκυοι ή νοσηλεύεστε.
· Αποφύγετε τον καφέ αν έχετε υψηλή πίεση, καρδιακές παθήσεις, χοληστερίνη ή ιστορικό εμφράγματος.
· Μην πιείτε καφέ αν έχετε ανησυχία, αϋπνία ή διανοητική ασθένεια.
· Αποφύγετε τον καφέ και τα παράγωγα του αν έχετε αλλεργία ή ευαισθησία στην καφεΐνη.
· Πιείτε άφθονο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.


Μπορεί να έχετε βαρεθεί να το ακούτε αλλά …
"ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ"