Το site μας είναι έτοιμο να σας ξεναγήσει σε απολαυστικές περιπλανήσεις καφέ.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Mojito, το cocktail που αγαπούν οι Έλληνες.

Το απόλυτο trend του καλοκαιριού της τελευταίας δεκαετίας, είναι ακόμη εδώ προσδίδοντας έναν εξωτικό αέρα και μια σοφιστικέ αλά Χέμινγουεϊ πινελιά σε κάθε beach party, σε κάθε νησί ή urban μπαράκι και cafe όλης της χώρας. Το mojito εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο cocktail των Ελλήνων τελικών καταναλωτών, αλλά και να αποτελεί ένα εξαιρετικό πεδίο πειραματισμού πολλών επαγγελματιών και brands. Ας το -ξανά- γνωρίσουμε! Η Κούβα αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη χώρα όπου γεννήθηκε και εξελίχθηκε το mojito, παρά το γεγονός πως ο ακριβής τόπος προέλευσης αυτού του κλασικού longdrink cocktail αποτελεί σημείο συζήτησης και διαμάχης μεταξύ πολλών χωρών. Μια άποψη θέλει το mojito να κάνει την εμφάνισή του το 16ο αιώνα, υπό μορφή cocktail που ήταν γνωστό ως “El Draque” προς τιμή (ή προς δυσφήμηση...) του Βρετανού πειρατή και δουλέμπορου Francis Drake. Όπως και να ονομαζόταν όμως τότε, το σίγουρο είναι πως υπάρχουν σχετικές καταγραφές σύμφωνα με τις οποίες παρασκευαζόταν με το “tafia” ένα πρώιμο του ρούμι spirit, μαζί με υλικά που στόχο είχαν να καλύψουν απαλά την τραχιά γεύση του αλκοόλ. Χωρίς καμία αμφιβολία, το cocktail βελτιώθηκε αισθητά κατά τον 19ο αιώνα, με την εισαγωγή των χάλκινων αποστακτήρων και της διαδικασίας της παλαίωσης, στοιχεία που οδήγησαν στη σύγχρονη μορφή του ρούμι.

Το όνομα: Και η προέλευση του ονόματός του φαίνεται να είναι ομιχλώδης... Λέγεται πως η λέξη “mojito” αποτελεί υποκοριστικό του “mojo”. Και τι είναι αυτό; Στην κουζίνα της Κούβας (άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως είναι των Καναρίων Νήσων ή της ιβηρικής χερσονήσου) η λέξη “mojo” χρησιμοποιείται για σάλτσες που φτιάχνονται με σκόρδο, ελαιόλαδο και χυμό εσπεριδοειδών, κυρίως lime ή πορτοκάλι. Ίσως, επομένως, και λόγω της σχέσης με το συστατικό του lime, το ποτό να έγινε γνωστό ως το cocktail με λίγο mojo - στα ισπανικά, λοιπόν, mojito. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει πως το όνομα αποτελεί παράγωγο της λέξης “mojadito” (στα ισπανικά σημαίνει “λίγο υγρό”) ή απλά υποκοριστικό της “mojado” που σημαίνει “υγρός”.

Αναγνωρισμένο και από την IBA

Το γεγονός πως η International Bartender’s Association (IBA) το έχει εντάξει στην περίφημη λίστα της, αποδεικνύει πως μιλάμε για ένα cocktail που σίγουρα έχει κάτι να πει. Συγκεκριμένα, η καθιερωμένη αυτή λίστα με τα επίσημα διεθνή cocktails της IBA επικαιροποιήθηκε στην 60η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Bartending τον περασμένο Νοέμβριο στη Βαρσοβία. Εκεί δημιουργήθηκαν τρεις νέες κατηγορίες (Unforgettables, Contemporary και New Era Drinks), όπου αναφέρονται υλικά, μέθοδοι παρασκευής με κοινές μονάδες μέτρησης και είδη π.χ. pre dinner, after dinner, long drink, sparkling. Το mojito έχει βρει τη θέση του στα Contemporary Classics, γεγονός που καταδεικνύει και τη σημασία του στη διεθνή σκηνή του mixology και την αποδοχή του από τους τελικούς καταναλωτές ανά τον κόσμο!

Η μέθοδος παρασκευής

Η παράδοση θέλει το mojito να αποτελεί προϊόν μίξης 5 υλικών: ρούμι, ζάχαρη, lime, ανθρακούχο νερό και μέντα. Η αυθεντική κουβανέζικη συνταγή χρησιμοποιεί λευκή ζάχαρη, δυόσμο ή την τοπική ποικιλία μυρωδικού yerba buena. Το σίγουρο πάντω είναι πως υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος παρασκευής, κατά την οποία: σε ένα ποτήρι highball τοποθετούμε τις φέτες lime, τα φύλλα του μυρωδικού και τη ζάχαρη τα οποία πιέζουμε με το muddler. Συμπληρώνουμε με πάγο, ρούμι, σόδα, αναμειγνύουμε και γαρνίρουμε.

Hot tip: Το muddling, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη μέθοδος παρασκευής, είναι απαραίτητο ώστε να αναμειχθούν σωστά τα υλικά και να αναδειχθούν τα κατάλληλα έλαια του εσπεριδοειδούς πριν την τελική προσθήκη των υγρών υλικών.

Ό,τι muddler και αν διαθέτετε (πλαστικά, ξύλινα, μεταλλικά, μοντέρνου σχεδιασμού κ.ο.κ.) αυτό που χρειάζεται είναι να ξέρετε να το χειρίζεστε αποτελεσματικά: λίγες, μικρές και ημικυκλικές κινήσεις ώστε να επιτευχθεί η μίξη χωρίς να καταστραφούν οι Α’ ύλες.

Κάθε mojito & μια παραλλαγή

Όπως όλα σχεδόν τα διαδεδομένα cocktails σε όλο τον κόσμο, έτσι και το mojito αποτελεί ένα εξαιρετικό πεδίο δράσης, δημιουργικότητας και συνεχών ανατροπών συνήθως με την προσθαφαίρεση υλικών ή/και την αντικατάσταση των βασικών συστατικών του με εθνικά αποστάγματα. Ας λάβουμε υπόψη μας πως αρκετά ξενοδοχεία στην Αβάνα προσθέτουν και σταγόνες bitter για να προσθέσουν επιπλέον γεύση γλυκύτητας στο cocktail, άλλα πάλι αντικαθιστούν τη ζάχαρη (λευκή ή καστανή) με σιρόπι, όπως και το lime με λεμόνι. Η διάθεση για πειραματισμό βρίσκει έδαφος σε spirits (βότκα, ρούμι) αρωματισμένα με γεύσεις φρούτων, όπως μάνγκο, φράουλα, lychee, μανταρίνι κ.λπ. Μπορούμε, λοιπόν, ύστερα απ’ όλα αυτά, να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ενδιαφέρουσες παραλλαγές, όπως:

Mexican Mojito: Για την παρασκευή του χρειάζεται αυθεντική τεκίλα και απλό σιρόπι ζάχαρης. Κάποια εστιατόρια στο εξωτερικό, μάλιστα, ρίχνουν μέσα και φύλλα μέντας ή δυόσμου.

Dirty Mojito: Χρειάζεται spiced ρούμι, σιρόπι καστανής ζάχαρης, lime, μέντα και σόδα.

Virgin Mojito: Γνωστό και ως “Nojito”, δεν περιέχει αλκοόλ.

English Mojito: Το ρούμι δίνει τη θέση του στο τζιν και ο συνδυασμός ζάχαρης-σόδας σε αναψυκτικό με λεμόνι και γκαζόζα.

Mojito Royal: Στην πλέον “βασιλική” του εκδοχή, το cocktail φιλοξενεί τις φυσαλίδες της σαμπάνιας.

Morelli Mojito: Εδώ πρωταγωνίστρια αναδεικνύεται η βότκα με rasberries και το ενεργειακό ποτό.

Mojitaly: Πάλι το ρούμι απουσιάζει και στη θέση του χρησιμοποιείται ένα amaro, τύπου Fernet Branca, όπως και το υβριδικό εσπεριδοειδές mapo αντί του lime.

Sojito: Τον πρώτο λόγο έχει στην περίπτωση αυτή το κορεάτικο soju (λικέρ ρυζιού).

Pink Mojito: Στην περίπτωση του girly cocktail, το χρώμα δίνει ο χυμός cranberry, ωστόσο το βασικό spirit μπορεί να είναι είτε η τεκίλα είτε το λευκό ρούμι.

Apple Mojito: Ανάμεσα στα γνωστά υλικά, ξεχωρίζει η προσθήκη σιροπιού πράσινου μήλου ή αρωματισμένου ρούμι με πράσινο μήλο.

Ο ρόλος των φρούτων

Σε πολλές περιπτώσεις, η απλή αντικατάσταση του lime ή/και η προσθήκη και άλλων φρούτων σε κομμάτια πριν το muddling, αρκούν για να προστεθεί στο κάθε mojito και ένας φρουτένιος επιθετικός προσδιορισμός. Τα παραδείγματα είναι δεκάδες: μπανάνα, blueberry, φράουλα, καρπούζι, καρύδα, μάνγκο, passion fruit, σταφύλι, ροδάκινο, πορτοκάλι, πράσινο μήλο, ρόδι, rasberries κ.ο.κ.

Η ελληνική αγορά

Στη χώρα μας το cocktail αγκαλιάστηκε σχεδόν από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του στα upper bar-clubs των κοσμοπολίτικων νησιών και της Αθήνας, ενώ γνώρισε την “αποθέωση” όταν άρχισε να εγκαταλείπει τους κύκλους της ελίτ και να κατοικοεδρεύει σε συνοικιακές επιχειρήσεις Καφεστίασης. Σήμερα, πια, όλοι ξέρουν το mojito: το πώς μοιάζει στην όψη, τα υλικά που χρησιμοποιούνται (ακόμη και σε αντίθεση με τις αυθεντικές συνταγές που ορίζουν συγκεκριμένες ποσότητες και υλικά) τον τρόπο που παρασκευάζεται (!) ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε παραλλαγές τύπου Pink ή Apple Mojito. Σε όλη αυτή την εξέλιξη, φυσικά, το μεγαλύτερο ρόλο έπαιξαν και συνεχίζουν να έχουν τόσο τα brands των ποτών που πρωταγωνιστούν στο cocktail (ρούμι) και εναλλακτικών επιλογών (λικέρ, σιρόπια), όσο και οι επαγγελματίες bartenders που θέλησαν και στις περισσότερες των περιπτώσεων κατάφεραν να το εξελίξουν. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό από τα δεκάδες branded mojito cocktails (ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε τα MojiTia, Trinidadian Mojito, Bacardi Original Mojito, Πειρατές της Καραϊβικής, Brugal Golden Mojito, Havana Club Mojito). Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις δεκάδες signature παραλλαγές όπως το Galaxy Mojito στο ομώνυμο terrace bar του ξενοδοχείου Hilton, το Mojito Palmie που περιλαμβάνει σφηνάκι αναψυκτικού τύπου cola, το Mojito-The Caribbean Craze του Χρήστου Αξαρλή, head bartender στο Mouky Cocktail Bar της Ν. Ερυθραίας κ.λπ. Αλλά και από την επιρροή που ασκεί σε ζαχαρώδη (macaron με γέμιση mojito), γλυκά (βάφλα με κρέμα mojito), παγωτά (όπως τα ice cream cocktails των Haagen Dazs) κ.ο.κ.