Το site μας είναι έτοιμο να σας ξεναγήσει σε απολαυστικές περιπλανήσεις καφέ.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η ιστορία του Irish Coffee

Όπως ο Samuel Beckett, ο Phil Lynott, οι U2, οι Riverdance, η μπύρα Guinness – διάσημες εξαγωγές της Ιρλανδίας – έτσι και ο κλασσικός Irish Coffee είναι ένα γνήσιο Ιρλανδέζικο τέκνο, εμπνευσμένο στην Ιρλανδέζικη γη και αποτελούμενο από Ιρλανδέζικα προιόντα.

Όλα ξεκίνησαν στο αεροδρόμιο Foynes στην Ιρλανδία, το 1942… Τότε λοιπόν, οι μοναδικές πτήσεις που πραγματοποιούνταν μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης, γίνονταν από υδροπλάνα και μόνο στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Προσωπικότητες της εποχής όπως ο Ernest Hemingway, ο Humphrey Bogart, ο Douglas Fairbanks και άλλοι, είχαν ταξιδέψει από και προς το συγκεκριμένο αεροδρόμιο.

 

Οι επιβάτες των συγκεκριμένων πτήσεων, έπρεπε να μπούνε σε κάποιες βάρκες προκειμένου να πάνε στις προβλήτες αναχώρησης των υδροπλάνων και πολλές φορές βρίσκονταν σε ακραίες συνθήκες (κρύο και βροχή). Όση ώρα χρειάζονταν τα υδροπλάνα ανεφοδιασμό για την επόμενη πτήση τους, οι επιβάτες καταλάμβαναν τον χώρο του αεροδρομίου και καμία φορά υπήρχαν αναβολές πτήσεων λόγω κακοκαιρίας όπου και έπρεπε να διανυκτερευσουν σε αυτό. Ως φυσική εξέλιξη ήρθε η ανάγκη και τελικά η δημιουργία ενός πρώτης τάξεως Ιρλανδέζικου εστιατορίου το 1942, το οποίο διοικούσε ο τότε διάσημος chef,  Joe Sheridan.

Μια παγωμένη νύχτα λοιπόν, μια πτήση για τη Ν. Υόρκη εξαιτίας κακοκαιρίας, γύρισε πίσω στο αεροδρόμιο Foynes και στο εστιατόριο έφτασε σήμα να παρέχουν σε όλους τους επιβάτες της ένα πιάτο ζεστό φαί και έναν ζεστό καφέ, για να τους ανεβάσουν την διάθεση…

 

Ο Joe Sheridan έφτιαξε καφέ φίλτρου και αποφάσισε να τοποθετήσει λίγο Ιρλανδέζικο ουίσκι μέσα σε αυτόν για να ανεβάσει το πνεύμα των ταλαιπωρημένων επιβατών. Ένας επιβάτης τον ρώτησε αν ο καφές είναι από την Βραζιλία και ο Joe του απάντησε, “Όχι, αυτός είναι Ιρλανδέζικος (Irish coffee)!” Από εκείνη την ημέρα και μετά ο Irish Coffee έγινε πασίγνωστος σε όλο τον κόσμο και αποτελούσε πλέον το επίσημο ρόφημα που σερβίρε το αεροδρόμιο Foynes.

Το 1945, το αεροδρόμιο Foynes έκλεισε μιας και είχαν παλιώσει τα αεροπλάνα και πολύ κοντά είχε ανοίξει ο διεθνής αερολιμένας του Shannon όπου και πήγε να εργαστεί ο Joe Sheridan παρασκευάζοντας το διάσημο πλέον ρόφημα καφέ και αλκοόλ, τον Irish Coffee.

 

Εάν το αεροδρόμιο Foynes ήταν ο τόπος γέννησης του Irish Coffee, τότε το San Francisco και το Buena Vista Café ήταν το μαγαζί που του έδωσε την σημερινή του ταυτότητα και του άνοιξε τις πόρτες της παγκόσμιας αγοράς.

Ο Jack Koeppler, ιδιοκτήτης του Buena Vista και ο φίλος του και Stanton Delaplane, ο οποίος ήταν κριτικός εστιατορίων φαγητού, αποφάσισαν να ξαναδημιουργήσουν την συνταγή του Irish Coffee. Μετά από πάρα πολλές ώρες γευστικών δοκιμών με διάφορα είδη ουίσκι και ζάχαρης, το πρόβλημα που είχαν να αντυμετωπίσουν ήταν πλέον το γεγονός ότι η κρέμα τους δεν επέπλεε στην επιφάνεια του καφέ και πάντα βούλιαζε στον πάτο του ποτηριού.

 Έτσι αποφάσισαν να πάνε στο Shannon και να ρωτήσουν τον ίδιο τον Joe Sheridan για το μυστικό του πως θα έκαναν την κρέμα τους να επιπλέει. Εκείνος με μεγάλη του χαρά, τους είπε το μυστικό του και εκείνοι μετά τελειοποίησαν την συνταγή τους, κάνοντας πασίγνωστο το Buena Vista και τον Irish Coffee του, σε όλη την Αμερική.