Το site μας είναι έτοιμο να σας ξεναγήσει σε απολαυστικές περιπλανήσεις καφέ.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Θερμοκρασία ροφημάτων

Η θερμοκρασία είναι ένα στοιχείο που πολλοί το θεωρούν δεδομένο χωρίς να το έχουν ψάξει ποτέ. Όλοι νομίζουν ότι μπορούν να την ελέγξουν κρατώντας την γαλατιέρα ή …το μπρίκι από το χερούλι. Άλλοι, πιο σοφοί την ελέγχουν κρατώντας την γαλατιέρα ή …το μπρίκι από τον πάτο και μόλις καίγονται σταματάνε χωρίς να ξέρουν πόσο ανεβάσανε θερμοκρασία ή πια είναι η σωστή για το κάθε ρόφημα.

Συνηθίζω να λέω ότι τίποτα δεν γίνεται σωστά με το μάτι (γιατί εγώ μπορεί να έχω μυωπία και εσύ αστιγματισμό), με το αυτί (γιατί πάλι εγώ μπορεί να είμαι λίγο περήφανος…), ή με το χέρι (γιατί αλλιώς αντέχει το χέρι μιας κοπέλας που γράφει ερωτικά γράμματα και αλλιώς ενός που ψήνει μπριζόλες!). Οπότε ο σωστότερος τρόπος που γνωρίζω είναι να αγοράσουμε ένα θερμόμετρο ροφημάτων και να εκπαιδεύσουμε το χέρι μας να ακούει στην θερμοκρασία που πρέπει για την κάθε περίπτωση.

Η σωστή θερμοκρασία για τα ζεστά ροφήματα είναι περίπου στους 70ο-75ο C. Δηλαδή είναι η θερμοκρασία που ο πελάτης θα πιεί αμέσως το ρόφημα του χωρίς να το απομακρύνει απότομα από τα χείλη του επειδή κάηκε. Σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε. Ναι, υπάρχουν κάποιοι που τα θέλουν πολύ καυτά, αλλά είναι εξαίρεση.

Πως φτάνουμε εκεί?

Στο cappuccino η ανώτατη θερμοκρασία του γάλακτος πρέπει να είναι 65ο C. Όταν θα πέσει μέσα στον espresso που έχει 80ο-85ο C θα φτάσει στο επιθυμητό.

Στην σοκολάτα πρέπει να είμαστε εκεί γιατί αν είναι Ιταλικού τύπου θα πήξει πολύ πάνω από τους 75ο C και θα μας την γυρίσουν πίσω.

Στον στιγμιαίο πάνω από τους 70ο C θα δούμε ότι μυρίζει πολύ άσχημα γιατί είναι που είναι καμένος μερικές φορές στην παραγωγή του, τον καίμε ακόμα μια φορά και εμείς …άστα να πάνε!

Κάτι σημαντικό είναι η θερμοκρασία από τις κούπες μας. Σε μερικές μηχανές espresso το πάνω μέρος που βάζουμε τα φλιτζάνια αναπτύσσει μεγάλη θερμοκρασία με αποτέλεσμα να καίει το χείλος.