Το site μας είναι έτοιμο να σας ξεναγήσει σε απολαυστικές περιπλανήσεις καφέ.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ελληνικός καφές

Αυτός που συνηθίζουμε να λέμε Ελληνικός καφές ο παππούς μου τον έλεγε Τούρκικο. Αν γυρίσουμε τα βαλκάνια θα δούμε τον Αλβανικό καφέ, τον Σέρβικο, τον βουλγάρικο κοκ. Ο τρόπος που τον φτιάχνουμε είναι ο Αραβικός, δηλαδή το βράσιμο του καφέ πάνω από ανοιχτή φωτιά. Τώρα όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των διάφορων λαών είναι το χαρμάνι και το καβούρντισμα. Για παράδειγμα ο Τούρκος καβουρντίζει πιο πολύ και ο Άραβας ακόμη περισσότερο. Ύστερα είναι και οι ποικιλίες που διαλέγει ο καθένας. Άλλοι βάζουν ότι έχουν, οι Άραβες βάζουν ότι παράγουν και οι υπόλοιποι βάζουν ότι εμπορεύονται.

Ο Ελληνικός καφές, που η ένωση καφεκοπτών δεν έχει βγάλει ακόμη τον ορισμό του, φτιάχνεται στην πλειοψηφία του από ποικιλίες Arabica Santos και Rio με την προσθήκη μιας Robusta τις περισσότερες φορές από την Ινδία. Το παραδοσιακό καβούρντισμα του γίνεται σε μηχανήματα χωρίς αέρα έτσι ώστε να ψηθεί καλά ο κόκκος από έξω και μέσα να μείνει λίγο άψητος. Αυτό του προσδίδει μια γλυκύτητα που δεν έχουν οι άλλοι λαοί.

Ο τρόπος παρασκευής του είναι πολύ απλός αν προσέξουμε κάποιες λεπτομέρειες. Είτε τον κάνουμε στην χόβολη, είτε στο καμινέτο, είτε στο μάτι της κουζίνας, ένα από τα μυστικά του είναι η χαμηλή φωτιά.
Βάζουμε στο μπρίκι το νερό που χρειαζόμαστε για ένα ή δύο φλιτζάνια, το βάζουμε στην φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ πρώτα και την ζάχαρη μετά. Αφού ζεσταθεί λίγο, ανακατεύουμε καλά για να λιώσει η ζάχαρη και να μουσκέψει καλά ο καφές μας. Μετά αφήνουμε να βράσει και μόλις αρχίσει να φουσκώνει τον τραβάμε από την φωτιά και τον σερβίρουμε.
Η ζάχαρη που θα βάλουμε θα πρέπει να είναι περίπου στην μισή ποσότητα από ότι του καφέ. Δηλαδή για μέτριο καφέ θα βάλουμε μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού καφέ και μια κοφτή ζάχαρη για κάθε φλιτζάνι. Για γλυκό μια γεμάτη του γλυκού καφέ και δύο κοφτές ζάχαρη.

Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να αναφέρουμε:

  • Το μπρίκι πρέπει να είναι με στενό λαιμό για να ανακυκλώνει την θερμοκρασία και όχι ανοιχτό για να την χάνει προς τα πάνω.
  • Ανακατεύουμε μία φορά και όχι ξανά. Αυτό θα μας σπάσει το καϊμάκι που επιθυμούμε να σερβίρουμε.
  • Πρώτα βάζουμε τον καφέ και μετά την ζάχαρη για να μην καραμελώσει και μας πικρίσει τον καφέ.
  • Μπορούμε να φουσκώσουμε δυο και τρείς φορές τον καφέ στο τέλος. Κάποιοι Άραβες τον φουσκώνουν ως 12 φόρες!
  • Οι παλιοί καφετζήδες μόλις πήγαινε να φουσκώσει έριχναν λίγο κρύο νερό για να παρατείνουν το ψήσιμο.
  • Για πιο γρήγορο αποτέλεσμα μπορείτε να βάζετε χλιαρό νερό στο μπρίκι. Όλα τα παλιά καφενεία είχαν ένα μικρό ντεπόζιτο πάνω στα υγραέρια!
  • Αφήνουμε να περάσει ένα λεπτό πριν αρχίσουμε να πίνουμε για να καθίσει το ίζημα το οποίο είναι και το χειρότερο για κάποιους ανθρώπους που τους πειράζει ο καφές.
  • Μπορούμε να τον αρωματίσουμε με διάφορα μπαχαρικά και βότανα. Οι Άραβες έριχναν μια πρέζα αλάτι για να βγάλουν περισσότερο άρωμα και μετά έριχναν διάφορα μυρωδικά.
  • Η χόβολη είναι η μεταφορά του τρόπου παρασκευής των νομάδων της ερήμου που έβαζαν το μπρίκι στην άκρη της φωτιάς, μέσα στο χώμα για να ψηθεί αργά.
  • Ο Ελληνικός καφές ΔΕΝ γίνεται στο ακροφύσιο της μηχανής του espresso όσο και αν μερικοί baristi υποστηρίζουν ότι μπορούν να βγάλουν καλό αποτέλεσμα.
  • Παραδοσιακά σερβίρεται με λουκούμι ή γλυκό του κουταλιού.