Το site μας είναι έτοιμο να σας ξεναγήσει σε απολαυστικές περιπλανήσεις καφέ.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Το καφεόδενδρο

Καφές φίλτρου, Τούρκικος, espresso, στιγμιαίος κοκ. Όλοι τους προέρχονται από τον καρπό του ίδιου δέντρου. Του καφεόδενδρου, το οποίο είναι ένας αειθαλής κορμώδης θάμνος της οικογένειας Rubiaceae, του γένους Coffea, με 66 αναγνωρισμένες ποικιλίες.

 

Ο καρπός του καφεόδενδρου, είναι ένα είδος δρύπης που έχει το μέγεθος ενός κερασιού. Οι δρύπεις του καφεόδενδρου μεγαλώνουν κατά μήκος των κλαδιών και χρειάζονται σχεδόν ένα χρόνο για να ωριμάσουν.

Η ωρίμανση ξεκινάει μετά το άνθισμα των λευκών αρωματικών ανθών που έχει το καφεόδενδρο, με μυρωδιά όμοια με αυτή του γιασεμί. Συνήθως βλέπουμε άνθη, ώριμους (κόκκινους), άγουρους (πράσινους)  αλλά και παραωριμασμένους καρπούς ταυτόχρονα στο ίδιο δέντρο.

Οι καρποί του καφεόδενδρου, στο εσωτερικό τους περιλαμβάνουν συνήθως σε ποσοστό 95% δύο κόκκους και λόγω γενετικής ανωμαλίας σε ποσοστό 5% έναν μικρότερο σε μέγεθος κόκκο, ο οποίος αναλόγως της χώρας που καλλιεργείτε έχει και διαφορετικό όνομα, όπως Caracolito, Pearl Coffee και Pea Berry.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι μια σακούλα καβουρδισμένου καφέ του ενός κιλού που χρησιμοποιούν συνήθως τα café καθημερινά, είναι η ετήσια απόδοση ενός καφεόδενδρου.