Το site μας είναι έτοιμο να σας ξεναγήσει σε απολαυστικές περιπλανήσεις καφέ.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Καθαριότητα μηχανής espresso

Σε συνέχεια των καθαριοτήτων ήρθε η ώρα και για την μηχανή του espresso. Η καθαριότητα της δεν είναι μια απλή υπόθεση όπως θα θέλαμε να είναι. Ο πρώτος εχθρός της μηχανής είναι τα άλατα αλλά γι αυτά λίγα μπορούμε να κάνουμε. Σε ένα από τα επόμενα post θα δείξω την διαδικασία αναζωογόνησης της ρητίνης των αποσκληρυντών, που είναι το μόνο που μπορεί να κάνει ένας barista για τα άλατα.

Το βασικό που πρέπει να κάνουμε είναι η καθαριότητα από τα υπολείμματα του καφέ που δημιουργούν την λεγόμενη “μάκα” και που είναι υπεύθυνη για την αλλοίωση της γεύσης του καφέ μας. Όλα τα μηχανήματα που έχουν σχέση με τρόφιμα δεν θα πρέπει να παραμελούνται στην καθαριότητα τους αφενός για υγειονομικούς λόγους και αφετέρου για ποιοτικούς. Στην δικιά μας περίπτωση το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην ποιότητα του ροφήματος και την ανάδειξη της γεύσης αφού η μάκα δεν έχει ουσιαστικές παρενέργειες στην υγεία.

Θα μείνω μόνο στον καθαρισμό των group και των portafilter γιατί θα θεωρήσω ότι καθαρίζουμε εξωτερικά, τα ακροφύσια και την σχάρα συνεχώς και καθημερινά. Για αρχή θα πρέπει να έχουμε μια σκόνη καθαρισμού μηχανής που είναι ειδική για τον συγκεκριμένο καθαρισμό αλλά μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και σε οτιδήποτε ανοξείδωτο θέλουμε να καθαρίσουμε.

  • Portafilter. Σε ένα δοχείο ή γαστρονόμο γεμίζουμε καυτό νερό (συνήθως από την μηχανή) μέχρι την μέση και βάζουμε μέσα τα φίλτρα και τα portafilter όρθια για να μην ακουμπάει η λαβή που συνήθως ασπρίζει ή μπορεί με τις πολλές φορές να χαλάσει. Ρίχνουμε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη καθαρισμού και αφήνουμε να δράσει για 10-15 λεπτά. Μετά τα βγάζουμε και τα τρίβουμε με σφουγγάρι, χωρίς σαπούνι αλλά μόνο με νερό, με προσοχή να μην τρίβουμε την άκρη του στομίου που κάθονται τα φίλτρα γιατί θα φαγωθεί και θα έχουμε ανεπιθύμητες διαρροές. Το portafilter πρέπει να είναι καθαρό σε όλη την επιφάνεια του και ιδιαίτερα στην τρύπα που καταλήγει στο ρουκσούνι. Εκεί είναι και το σημείο που κάθεται η μάκα και όταν είναι ακάθαρτο μπορεί να είναι πολύ κακό για τον καφέ. Εκτός αυτού μπορεί να πέσει στο φλιτζάνι κάποιου πελάτη και να μην ξαναπιεί καφέ ποτέ του!

Group. Στα group έχουμε συνηθίσει την διαδικασία του τυφλού φίλτρου. Η διαδικασία αυτή μας δίνει την δυνατότητα να καθαρίσουμε την ντουζιέρα του group καθώς και την επιστροφή της μαγνητικής που μαζεύουν την περισσότερη