Το site μας είναι έτοιμο να σας ξεναγήσει σε απολαυστικές περιπλανήσεις καφέ.
Σε συνέχεια των καθαριοτήτων ήρθε η ώρα και για την μηχανή του espresso. Η καθαριότητα της δεν είναι μια απλή υπόθεση όπως θα θέλαμε να είναι. Ο πρώτος εχθρός της μηχανής είναι τα άλατα αλλά γι αυτά λίγα μπορούμε να κάνουμε. Σε ένα από τα επόμενα post θα δείξω την διαδικασία αναζωογόνησης της ρητίνης των αποσκληρυντών, που είναι το μόνο που μπορεί να κάνει ένας barista για τα άλατα.
Το βασικό που πρέπει να κάνουμε είναι η καθαριότητα από τα υπολείμματα του καφέ που δημιουργούν την λεγόμενη “μάκα” και που είναι υπεύθυνη για την αλλοίωση της γεύσης του καφέ μας. Όλα τα μηχανήματα που έχουν σχέση με τρόφιμα δεν θα πρέπει να παραμελούνται στην καθαριότητα τους αφενός για υγειονομικούς λόγους και αφετέρου για ποιοτικούς. Στην δικιά μας περίπτωση το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην ποιότητα του ροφήματος και την ανάδειξη της γεύσης αφού η μάκα δεν έχει ουσιαστικές παρενέργειες στην υγεία.
Θα μείνω μόνο στον καθαρισμό των group και των portafilter γιατί θα θεωρήσω ότι καθαρίζουμε εξωτερικά, τα ακροφύσια και την σχάρα συνεχώς και καθημερινά. Για αρχή θα πρέπει να έχουμε μια σκόνη καθαρισμού μηχανής που είναι ειδική για τον συγκεκριμένο καθαρισμό αλλά μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και σε οτιδήποτε ανοξείδωτο θέλουμε να καθαρίσουμε.
Group. Στα group έχουμε συνηθίσει την διαδικασία του τυφλού φίλτρου. Η διαδικασία αυτή μας δίνει την δυνατότητα να καθαρίσουμε την ντουζιέρα του group καθώς και την επιστροφή της μαγνητικής που μαζεύουν την περισσότερη