Το site μας είναι έτοιμο να σας ξεναγήσει σε απολαυστικές περιπλανήσεις καφέ.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;

  Όπως για κάθε απόλαυση στη ζωή μας έτσι και για τον καφέ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Τελικά ο καφές είναι ένα ρόφημα το οποίο μας ωφελεί ή είναι επικίνδυνος για την υγεία μας; Μπορούμε να απολαύσουμε την καθημερινή μας συνήθεια άφοβα ή με τύψεις και ενοχές;

Όλες οι απόψεις συμφωνούν ότι, απολαμβάνοντας  1-2 ποτήρια καφέ την ημέρα επωφελούμαστε από τα οφέλη του καφέ ενώ αντίθετα όταν υπερβαίνουμε τα 3 ποτήρια,  έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μπορεί να συνοδεύουν την κατανάλωσή του.

Καταναλώνοντας λοιπόν 1-2 ποτήρια καφέ την ημέρα έχουμε τα εξής πλεονεκτήματα.:

·        Ο καφές είναι διεγερτικός. Μας βοηθάει να είμαστε σε εγρήγορση και να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε.

·        Έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard σε 122.000 νοσοκόμες έδειξε ότι έχουμε μικρότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που κατανάλωναν καφέ.

·        Σε 30 ετή έρευνα που έγινε σε 8.000 άντρες  (Ιάπωνες-Αμερικανούς ηλικίας 45-68έτη) διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν καφέ παρουσίαζαν 5 φορές μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν την ασθένεια Parkinson.

·        Το 2003 από έρευνα που έγινε στο Harvard School of Public Health βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν 2 με 3 ποτήρια καφέ την ημέρα καθημερινά μείωναν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 30%.

·        Όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και ο καφές  είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα  αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας, γιατί μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που ελευθερώνονται κατά την οξείδωση των τροφών και δημιουργούν βλάβες στα κύτταρα μας. Άπό έρευνα που έγινε το 2005 στο πανεπιστήμιο του Scranton βρέθηκε ότι κύρια πηγή αντιοξειδωτικών για τους Αμερικανούς είναι ο καφές γιατί δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα πρέπει να τονιστεί ότι ο ντεκαφεινέ καφές περιέχει τα ίδια ποσά αντιοξειδωτικών με τον κανονικό καφέ.

·        Μειώνει κατά 25% την πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου γιατί μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε την δυσκοιλιότητα.

·        Μειώνει κατά 25% τα συμπτώματα του άσθματός γιατί περιέχει μια ουσία την θεοφιλίνη η οποία χαλαρώνει τους μυς στους βρόνχους.

·        Μειώνει κατά 45% την πιθανότητα δημιουργίας πέτρα στην χολή και στα νεφρά.

·        Μειώνει κατά 80% την πιθανότητα εμφάνισης κίρρωσης του ύπατος.

·        Μειώνει την απελευθέρωση της ισταμίνης με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από κάποιες αλλεργίες.

Από την άλλη πλευρά συνήθως τα μειονεκτήματα του καφέ είναι συνδεδεμένα με την καφεΐνη. Επομένως, για την αποφυγή των μειονεκτημάτων, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και την καφεΐνη που  παίρνουμε και από άλλα ροφήματα όπως η Coca Cola και η σοκολάτα. Ενδεικτικά ποσά καφείνης φαίνονται στον παρακάτω πίνακα: (Όλες  οι τιμές είναι κατά προσέγγιση κυρίως για τον καφέ. Η περιεκτικότητα εξαρτάται από την ποικιλία του καφέ καθώς και από τον τρόπο που έχει ψηθεί)

Διπλός espresso

45-100 mg

Φίλτρου

60-120 mg

Στιγμιαίος

100-150 mg

Ντεκαφεϊνέ

1-5 mg

Τσάι (1 κούπα)

40 mg

Cola (330ml)

38-45 mg

Σοκολάτα ρόφημα (1 κούπα)

4 mg

Σοκολάτα υγείας (30γρ)

20 mg

Σοκολάτα γάλακτος (30γρ)

6 mg

 

Καταναλώνοντας λοιπόν περισσότερα από 3 ποτήρια καφέ την ημέρα έχουμε τα εξής μειονεκτήματα.

  • Αυξάνει το επίπεδα της ολική χοληστερόλης και την LDL-χοληστερόλης «κακής χοληστερόλης», και των τριγλυκεριδίων αλλά όχι και τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης «καλής χοληστερόλης» επομένως αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. (Αυτό ισχύει κυρίως για τον στιγμιαίο καφέ και όχι για τον καφέ φίλτρου.)
  • Ο καφές ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ, η οποία βοηθάει στην πήξη του αίματος. Επομένως αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή θρομβώσεις.
  • Αυξάνει τον κίνδυνο για αρθριτικά (κυρίως ο άφιλτρος καφές)
  • Αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ένα μέρος του ασβεστίου αποβάλλεται στα ούρα λόγω του καφέ. 1-2 ποτήρια την ημέρα δεν δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα αρκεί να καταναλώνουμε 1-2 ποτήρια γάλα την ημέρα, αντίστοιχα.
  • Η μεγάλη κατανάλωση αυξάνει την αρτηριακή πίεση και δημιουργεί ταχυκαρδίες, αϋπνίες, ανησυχίες και έντονους πονοκεφάλους και ημικρανίες. Το 2002 από έρευνα που έγινε στο John Hopkins University σε 1.000 σπουδαστές της Ιατρικής βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης παρουσίασαν μία μικρή αύξηση την πίεσης τους. Η αύξηση αυτή όμως δεν κρίθηκε τόσο σημαντική ώστε να θεωρηθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υπέρτασης. Από έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο των Αθηνών το 2005 όμως βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης παρουσίασαν μεγαλύτερη σκλήρυνση στις αρτηρίες σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο καφέ. Όσοι έχουν λοιπόν προβλήματα υπέρτασης καλό είναι να μην ξεπερνούν τα 2 ποτήρια καφέ την ημέρα.
  • Αυξάνει την έκκριση των γαστρικών υγρών με αποτέλεσμα να δημιουργεί έντονους πόνους στο στομάχι και προβλήματα πέψης.
  • Η  μεγάλη κατανάλωση συσχετίζεται με πρόωρο τοκετό, αποβολή, χαμηλού βάρους νεογνά και ανικανότητα σύλληψης.

 

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα εξαρτάται από το άτομο και  την δόση του καφέ που μπορεί να αντέξει ο οργανισμός του. Υπάρχουν άτομα τα οποία καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες καφέ χωρίς να εμφανίζουν κάποιο αρνητικό σύμπτωμα και υπάρχουν άτομα τα οποία καταναλώνοντας μόνο ένα ποτήρι καφέ το πρωί παρουσιάζουν νευρικότητα και αρρυθμίες όλη την υπόλοιπη μέρα.

 

Στο ερώτημα επομένως, «ΚΑΦΕΣ = Ενοχή ή απόλαυση ;» Δική μας η επιλογή, αλλά την τελική απάντηση την δίνει ο οργανισμός.