Το site μας είναι έτοιμο να σας ξεναγήσει σε απολαυστικές περιπλανήσεις καφέ.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Arabica Vs Canephora

Πολύς λόγος γίνεται για τον καφέ και τα χαρμάνια σχετικά με την σύσταση και την περιεκτικότητα αυτών σε ποικιλίες Arabica και Robusta. Τα ποσοστά %, η αναγραφή στην συσκευασία, τα λόγια των πωλητών και οι αναλύσεις των “experts”, δεν έχουν να κάνουν με τον καφέ αλλά με την αγορά και το όλο marketing. Ο καφές είναι κάτι τόσο ευάλωτο στην πορεία του προς το φλιτζάνι μας που το πιθανότερο (βάση στατιστικής) είναι να μην βγει καλός και πολλές φορές να πίνουμε έναν μέτριο καφέ και να αισθανόμαστε ότι πίνουμε κάτι εκπληκτικό.

 Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομα τους, δεν πιστεύω ότι καμία εταιρεία, κανένας ψήστης και κανένας “καφεκόπτης ” θα ήταν διαθέσιμος να μας πει την συνταγή του και τα μυστικά του χαρμανιού του. Αν τύχει κάποιοι από εσάς να πάτε σε εργοστάσια της Ιταλίας θα δείτε ότι η πρόσβαση σε αρκετούς χώρους είναι αυστηρά περιορισμένη και σίγουρα απαγορεύονται οι φωτογραφίες.

Από την άλλη αν μιλήσετε με καφεκόπτες θα σας πουν ένα σωρό γενικότητες και ποτέ κάτι ουσιαστικό για τον καφέ τους και το χαρμάνι τους.

 Αν τύχει να είσαστε δίπλα σε κάποιον ψήστη την στιγμή που καβουρδίζει θα δείτε ότι κοιτάει που κοιτάνε τα μάτια σας μέχρι να μπορέσει να διακόψει την διαδικασία και να σας ζητήσει ευγενικά συγνώμη αλλά θα είναι μαζί σας σε λίγο γιατί κάνει κάτι πολύ σημαντικό και αν θέλετε καθίστε λίγο στο σαλόνι και έρχομαι!

Και είναι και αυτό το θέμα με τα ποσοστά % που έχουν να κάνουν μόνο με το marketing. Τα περισσότερα Ιταλικά χαρμάνια espresso περιέχουν αρκετά μεγάλα ποσοστά Robusta αν σκεφτούμε ότι η Ιταλία καταναλώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες από την παγκόσμια παραγωγή. Τα πιο smooth χαρμάνια περιέχουν ελάχιστες ποσότητες και είναι σπάνιο έως αδιανόητο να βρείτε καφέ Ιταλικής κουλτούρας που να μην περιέχει καθόλου Robusta.

 

Έχει τύχει να πιώ από τα χαρμάνια μεγάλης γνωστής εταιρείας με μεγάλες πωλήσεις σε Ιταλία και Ελλάδα καφέ με 100% Arabica και να είναι υποδεέστερος από αυτό που έλεγε η εταιρεία ως 60-40%. Όλα μετριούνται στο φλιτζάνι και εκεί είναι το κριτήριο.

Για την τιμή της πρώτης ύλης πρέπει να ξέρουμε ότι η Βραζιλιάνικη Arabica που παίζεται στο χρηματιστήριο και έχει να κάνει με την ποιότητα της βιομηχανικής παραγωγής μπορεί να στοιχίζει 1,2-1,5€ και ένας καφές που εμπορεύεται μέσα από το cup of excellence ή είναι ανωτέρας ποιότητας μπορεί να στοιχίζει από 10€ μέχρι και …όσο πάει η ζήτηση. Από την άλλη η Robusta θεωρείτε πιο φθηνή αλλά υπάρχουν πολύ καλές Robusta με 2-3€ που δεν θα τις καταλάβετε και να μην ξεχνάμε ότι ο ακριβότερος καφές στον κόσμο είναι Robusta (Kopi Luwak).

Βρείτε τον καφέ που ταιριάζει στην γεύση σας πρώτα και ύστερα αυτόν που ταιριάζει στο πορτοφόλι σας και μην πιστεύετε τα ποσοστά και τις ποικιλίες και ακόμα αυτούς που κάνουν ότι ξέρουν και δεν μπορούν να φτιάξουν καφέ παρά μόνο κρίνουν τους άλλους που δεν ξέρουνε. Κυκεώνας!